
Γειά σας
Η κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στην Άνδρο και η στελέχωση του Κέντρου Υγείας συνεχίζουν να απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία, συχνά προκαλώντας ερωτήματα, αλλά και ατεκμηρίωτες αντιδράσεις. Τρία ερωτήματα που λαμβάνω συχνά αξίζουν μια ξεκάθαρη και ειλικρινή απάντηση.
1. Γιατί οι νέοι γιατροί που αγάπησαν την Άνδρο ως αγροτικοί δεν επιστρέφουν ως ειδικευμένοι;
Η απάντηση είναι απλή: ο αγροτικός γιατρός δεν έχει πολλές επιλογές. Αντιθέτως, ο ειδικευμένος γιατρός έχει οικογενειακές και επαγγελματικές απαιτήσεις. Οι ευκαιρίες εξέλιξης και οι ανάγκες της οικογένειας -μόρφωση παιδιών, εργασία συζύγου, εξειδίκευση– ωθούν τους περισσότερους σε μεγάλα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό. Η Άνδρος είναι ιδανική για το καλοκαίρι, όχι όμως πάντα για την καριέρα.
2. Γιατί οι εύποροι Ανδριώτες δεν δίνουν γενναία οικονομικά κίνητρα για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας;
Η πρόταση, όσο καλοπροαίρετη κι αν είναι, παραβλέπει το νομικό πλαίσιο. Δεν μπορεί κανείς να επιδοτεί δημόσιους υπαλλήλους ιδιωτικά χωρίς να εγείρονται ερωτήματα περί ηθικής ή και νομικής τάξης. Αν υπάρχουν ευεργέτες, οι συνεισφορές τους μπορούν να αξιοποιηθούν για υποδομές – όχι όμως για μισθούς και επιδόματα.
3. Γιατί δεν επιστρέφουν καταξιωμένοι Ανδριώτες γιατροί να υπηρετήσουν στο Κέντρο Υγείας του τόπου τους;
Εδώ μπορώ να μιλήσω από προσωπική εμπειρία. Σπούδασα στο εξωτερικό, εργάστηκα στην Ελβετία και δημιούργησα οικογένεια και επαγγελματική πορεία εκεί. Η επιστροφή μου στην Ελλάδα κάποια στιγμή σκόνταψε σε εμπόδια όπως η ανυποταξία, η επαγγελματική αναντιστοιχία και οι ανάγκες της οικογένειας. Ακόμα κι αν ήθελα να επιστρέψω στην Άνδρο ως γιατρός, δεν υπήρχαν ρεαλιστικές προοπτικές. Και δεν είμαι ο μόνος. Πολλοί συνάδελφοι έχουν διαπρέψει σε μεγάλα νοσοκομεία, είναι διευθυντές κλινικών ή ιδιοκτήτες μονάδων. Τι θα τους ωθούσε να τα εγκαταλείψουν όλα αυτά για μια θέση στο Κέντρο Υγείας Άνδρου, με αβέβαιες προοπτικές, μειωμένες απολαβές και πιθανή υποτίμηση από τον τοπικό κοινωνικό μικρόκοσμο;
Ας μη ξεχνάμε το γνωστό: «Ουδείς προφήτης στον τόπο του».
Η ανάγκη σοβαρότητας στη δημόσια συζήτηση για την Υγεία
Όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν καν τεθεί αν η αντιπολίτευση περιοριζόταν στον θεσμικό της ρόλο και δεν καλλιεργούσε φρούδες ελπίδες. Δεν ξεχνάμε, άλλωστε, την ανακοίνωση του 2023 περί δημιουργίας μονάδας αιμοκάθαρσης στο Μουστάκειο Ίδρυμα, παρά το γεγονός ότι παρακάμφθηκαν βασικές νομικές προϋποθέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να απογοητευτούν οι νεφροπαθείς και να παραμένει μέχρι σήμερα το έργο αυτό μόνο στα χαρτιά.
Η υγεία δεν είναι πεδίο για λαϊκισμό ούτε για εντυπώσεις. Είναι θέμα σοβαρών διαβουλεύσεων και συντεταγμένης πολιτείας. Η λύση δεν έρχεται με συνθήματα, αλλά με σχέδιο, θεσμικό σεβασμό και διαρκή προσπάθεια.
Να είσαστε καλά και να περνάτε καλά, γιατί –ας μην το ξεχνάμε– η ψυχαγωγία και η ισορροπημένη ζωή είναι η καλύτερη πρόληψη.
Γιώργος Δ. Καλλιβρούσης