Το ποδόσφαιρο ως κοινωνική πράξη

Η Άνδρος ζει, αναπνέει, κινείται, δημιουργεί. Με πολλή δουλειά, προετοιμασία, σημασία στη λεπτομέρεια. Προς τούτο και τα χαμόγελα στο τέλος κάθε εκδήλωσης. Τα φωτισμένα πρόσωπα διοργανωτών και συμμετεχόντων.

Είναι εντυπωσιακό, ότι ακόμη κι αν δεν υπάρχει αφορμή, οι Ανδριώτες δεν ησυχάζουν, την ανακαλύπτουν. Σε όλα τα επίπεδα. Και στον αθλητισμό.

Φέρνει διακρίσεις, όπως πρόσφατα τα κορίτσια του μπάσκετ και λίγο πιο πριν οι ιστιοπλόοι. Η πιο μεγάλη διάκριση στον αθλητισμό βέβαια είναι η ίδια η συμμετοχή.

Όλα αυτά τα οφέλη θα πολλαπλασιαστούν, όχι μόνο αριθμητικά αλλά συνολικά με την κατασκευή του Κλειστού Γηπέδου που έχει δρομολογηθεί. Ένα έργο ορόσημο για το νησί.

Αφορμή για τούτες τις σκέψεις είναι ότι,  ο Σύλλογος Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών του Ανδριακού Ο.Φ. οργανώνει το Σάββατο 24 Μαίου στις 18:30 στο Δημοτικό Στάδιο Άνδρου ποδοσφαιρικό αγώνα στον οποίο θα αντιμετωπίσει τη Μικτή Ομάδα Παλαιμάχων Ελλάδος.

Ο αγώνας είναι Φιλανθρωπικού Σκοπού και αφιερωμένος στη μνήμη του Μιχάλη Κρητικόπουλου.

Τα έσοδα θα διατεθούν στην «Πίστη» τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων παιδιών με νεοπλασματικές παθήσεις του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

Ο αθλητισμός, σε όλες του τις μορφές, αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πιο ισχυρούς παράγοντες ενότητας και σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων. Ξεπερνά πολιτισμικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και γλωσσικές διαφορές και προσφέρει ένα κοινό πεδίο συνάντησης, σεβασμού και αμοιβαίας εκτίμησης.

Η αθλητική δραστηριότητα, είτε πρόκειται για ερασιτεχνικό παιχνίδι είτε για διεθνείς διοργανώσεις, δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν αξίες όπως ο σεβασμός, η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η προσπάθεια για το κοινό καλό.

Το ποδόσφαιρο ξεχωρίζει για τη δύναμη που έχει να ενώνει λαούς και να αναδεικνύει τον ανθρωπισμό. Είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο και γι’ αυτό έχει μοναδική επίδραση στις κοινωνίες. Το ποδόσφαιρο παίζεται σε όλες τις ηπείρους, από τα πολυτελή στάδια της Ευρώπης μέχρι τις αυτοσχέδιες αλάνες σε αφρικανικά χωριά.

Οι στιγμές όπου παίκτες και φίλαθλοι αγκαλιάζονται, ανεξαρτήτως αποτελέσματος ή εθνικότητας, αποτυπώνουν τη βαθύτερη ουσία του αθλητισμού: την αναγνώριση της κοινής ανθρώπινης υπόστασης.

Πέρα από το αγωνιστικό επίπεδο, το ποδόσφαιρο έχει αποδείξει ότι μπορεί να γίνει ένα όχημα για την προώθηση του ανθρωπισμού. Πολλοί ποδοσφαιριστές, χρησιμοποιώντας τη φήμη τους, στηρίζουν φιλανθρωπικές δράσεις, όπως η συγκεκριμένη στην Άνδρο, συμμετέχουν σε καμπάνιες για την εκπαίδευση, την ειρήνη, την υγεία και την κοινωνική ένταξη.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι. Είναι μια παγκόσμια γλώσσα που εμπνέει, κινητοποιεί και ενώνει. Όταν παίζεται με σεβασμό και αγάπη για τον άνθρωπο, γίνεται φορέας ελπίδας, αλληλεγγύης και κοινωνικής αλλαγής.

Ο ανθρωπισμός που προβάλλεται μέσα από το ποδόσφαιρο μάς υπενθυμίζει ότι, πέρα από κάθε σκορ και τρόπαιο, το σημαντικότερο που μπορούμε να κερδίσουμε είναι η επαφή με τον συνάνθρωπο.

Για την ιστορία, το γήπεδο της Άνδρου θα κοσμήσουν με την παρουσία τους:

Αντωνιάδης, Κελεσίδης, Μπονόβας, Καλτσάς, Βαμβακούλας, Δαμιανίδης, Σταυρόπουλος, Νικητέας, Κασδοβασίλης, Αρβανίτης, Αρδίζογλου, Γεροθόδωρος, Γκουλής, Δημόπουλος. Γεωργιάδης, Ρούσεφ, Λίμα, Προβατάς, Σιδέρης, Μαριόλης, Στεργιόπουλος, Αραπικλής, Λουκίνας, Τόλιας, Μανίκας, Καλτσάς, Μπρίτο, Πετρίδης, Δρογγίτης, Μαγγίνας, Νικητέας, Νικολαίδης, Κουλουμάσης, Σταθάρας, Τριανταφύλλου, Αρμύλαγος, υπό τις οδηγίες του Α. Καρπούζα.

Και οι Ανδριώτες:

Κρεατσούλιας Λευτέρης, Καραουλάνης Θέμος, Χαλάς Μίλτος, Χαλάς Γιάννης, Παρασκευόπουλος Θόδωρος, Γλυνός Άρης, Μerdani Albert , Αλαφραγκής Θωμάς, Ψαρρός Νίκος, Γαλανός Νίκος, Κοντομάρκος Ζαννής, Γράμματος Σταμάτης, Χουλιαράς Παναγιώτης, Γιαννακόπουλος Γιώργος, Ζαγοραίος Γιώργος, Κρήτης Νίκος, Κοτρωνάκης Γιάννης, Χατζηθεοδώρου Κυριάκος, Ραινάκης Γιώργος, Ζαννάκης Γιώργος με τις οδηγίες του Φίλιππα Αννύση.

Γιάννης Βαθυάς

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *